Passende hypotheek

regelen wij voor u
Lees meer

Hypotheken

U wilt voor het eerst een woning kopen. Of doorstromen naar een andere woning. Wellicht de huidige woning uit- of verbouwen. Of de huidige hypotheek oversluiten. Dit zijn de voornaamste redenen voor het aanvragen van een hypotheekofferte. Op basis van een inventariserend gesprek bespreken wij uw wensen en mogelijkheden. Naar aanleiding van het gesprek gaan wij voor u aan de slag voor een passende hypotheekofferte. Wij hebben een reeks van aanbieders waaruit wij voor u kunnen kiezen op basis van uw wensen en mogelijkheden.

Wie voor het eerst een huis koopt, kan alleen kiezen tussen een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Bij deze hypotheekvormen mag je de hypotheekrente aftrekken van het inkomen. Na maximaal 30 jaar is de lening afgelost. Heeft u al een eigen huis, met een hypotheek die voor 1 januari 2013 is afgesloten, dan kunt u de oude hypotheekvorm onder bepaalde voorwaarden voortzetten. Hiervoor geldt een overgangsrecht. Een nieuwe, extra lening moet wel annuïtair of lineair worden afgelost.

Bekijk ons hypotheekaanbod

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek, dan betaalt u maandelijks aflossing en een deel rente. Iedere maand betaalt u hetzelfde bedrag aan aflossing. Is de looptijd van de lening bijvoorbeeld dertig jaar (360 maanden), dan lost u maandelijks 1/360e deel van de hypotheekschuld af. Hierdoor daalt de hypotheekschuld in een rechte lijn (lineair), net als de rentelasten. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek helemaal afgelost.

Voordelen van de lineaire hypotheek
 • De lineaire hypotheek is een eenvoudige hypotheek
 • De hypotheek is gegarandeerd afgelost aan het einde van de looptijd
 • Uw hypotheekschuld daalt iedere maand
 • U lost sneller af dan bij een annuïteitenhypotheek, daardoor heeft u minder kans op een restschuld bij verkoop van de woning
 • De totale rentelasten over de hele looptijd van de hypotheek zijn lager dan bij andere hypotheekvormen
Nadelen van de lineaire hypotheek
 • In het begin betaalt u meer rente en aflossing dan bij andere hypotheekvormen
 • Doordat uw hypotheekschuld iedere maand daalt, kunt u gedurende de looptijd minder hypotheekrente aftrekken

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u een vast bedrag per maand dat uit een deel rente en een deel aflossing bestaat. Zolang het rentepercentage en de looptijd niet wijzigen, blijft dit bedrag gelijk. De verhouding tussen rente en aflossing verandert wel iedere maand: in het begin lost u weinig af en betaalt u veel rente, later lost u meer af en betaalt u minder rente. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek helemaal afgelost.

Voordelen van de annuïteitenhypotheek
 • De annuïteitenhypotheek is een eenvoudige hypotheek
 • De hypotheek is gegarandeerd afgelost aan het einde van de looptijd
 • Het bruto maandbedrag staat vast gedurende de rentevast periode
Nadelen van de annuïteitenhypotheek
 • De hypotheekschuld wordt maandelijks kleiner, waardoor u minder rente kunt aftrekken
 • De hypotheekschuld daalt in de beginjaren langzaam, terwijl uw netto maandlasten na verloop van tijd toenemen
 • Over een annuïteitenhypotheek betaalt u over de gehele looptijd meer rente dan over een lineaire hypotheek

NHG

Nationale Hypotheek Garantie is een vangnet. Hiermee krijgt de hypotheekverstrekker de garantie dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald als u dat niet meer kunt doen. Bijvoorbeeld wanneer u gaat scheiden, arbeidsongeschikt raakt, uw partner overlijdt of bij werkloosheid.

De NHG-grens

De waarde van de koopwoning mag in 2022 maximaal € 355.000 zijn. U mag dan een maximale hypotheek van € 355.000 (100% van de woningwaarde) hebben. Tenzij u energiebesparende maatregelen wilt doorvoeren. Dan is een hypotheek van maximaal 106% van de woningwaarde mogelijk, wat neerkomt op een hypotheek met NHG van maximaal € 376.300. De extra 6% moet u volledig aan energiebesparende maatregelen besteden.

Voordelen van NHG

Zowel uzelf als de hypotheekverstrekker lopen met NHG minder risico: de hypotheek wordt altijd terugbetaald. Krijgt u het financieel krapper door één van de oorzaken die NHG dekt? Dan wordt gekeken hoe de hypotheek voor u weer betaalbaar wordt, zodat u in uw huis kunt blijven wonen. Moet u toch verkopen en is de opbrengst kleiner dan de hypotheek? Dan kan NHG de restschuld kwijtschelden. Daarnaast krijgt u korting op de hypotheekrente als u een hypotheek met NHG afsluit.

Nadelen van NHG

NHG is niet gratis: de kosten voor de garantie zijn in 2022 eenmalig 0,6% van het totale hypotheekbedrag. Wilt u een huis kopen met NHG, dan moet u dus meer geld kunnen inleggen. In 2022 mag maximaal 100 % van de woningwaarde geleend worden.

Wie gebruikmaakt van de kwijtschelding van NHG, krijgt een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Hierdoor blijft het vijf jaar lang moeilijk om een nieuwe hypotheek of lening te krijgen.

Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij u tot de einddatum alleen rente betaalt. Op de einddatum moet u de lening in één keer aflossen. De hypotheekschuld blijft de hele looptijd hetzelfde, tenzij u ervoor kiest om tussentijds aflossingen te doen. Op de einddatum kan de hypotheek wellicht worden verlengd of overgesloten.

De aflossingsvrije hypotheek is alleen beschikbaar voor mensen die hun woning voor 1 januari 2013 hebben gekocht en daarvoor een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten. Alleen zij mogen de aflossingsvrije hypotheek nog oversluiten of omzetten. Verhoging van de aflossingsvrije hypotheek is niet toegestaan.

Voor vragen of informatie omtrent de bestaande aflossingsvrije hypotheek kunt u bij ons terecht.

Bel ons voor een vrijblijvende afspraak!

(0341) 36 00 69

info@adviesburo-spek.nl

Mennestraat 42, Putten